h1

Историческите възстановки

Възстановяването на исторически събития е едно ново за нашата страна хоби. Състои се накратко в това да се облечеш в дрехи от  даден период и да пресъздадеш дадено събитие. По белия свят това съществува доста от отдавна и съществуват групи насочени към различни епохи и периоди – Има хора,които пресъздават древния рим, има и такива, които пресъздават събитията от Втората световна война. Това,което ги обединява в повечето случаи е любовта към историята, към дадената епоха и култура.

Групите са ралични до безкрай и варират както по споменатия период, така и по ниво на автентичност, доколко включват военни или цивилни действия и какво ли още не.

Като цяло най-добрите групи се стремят към максимална автнтичност на облекло и въоръжение, а хората в тях прекарват почти толкова време в  изследване, колкото и в изработка на облекла и доспехи, ако не и повече. Често сред тях има хора,които са по-добре подготвени в определени области и периоди на историята отколкото професори с една дузина титли отпред( особено тук в България, мога с чиста съвест да заявя,че поне половината от хората занимаващи се със средновековие разбират повече от половината ни историци в областта).

В България, както споменах, тази дейност е нова и тепърва се развива. Представители са група „Чигот“ – към които имам чест да принадлежа, средновеквно общество „Модус Вивенд“ и отделни хора,все наши приятели. Има и други формации, но все още имат работа за да излезнат от сферата на филмовите клишета и да оставят пухкавите кожички, бутилките минерална вода и капаците от кофи за да се класират сред групите за исторически възстановки.

За останалите- „Модус Вивенди“ са предимно софийска формация и пресъздават рицари кръстоносци от 10-и – 12-и век. Занимават се с фехтовка по манускрипта I.33.

Другата по-сериозна група е „Чигот“ – пресъздаваме бит, облекло и въоръжение от Второто Българско царство, както и от похода на Владислав Варненчик през 1444.

Занимаваме се и с историческа фехтовка с едноръчен и дълъг меч, въз основата на една дузина майстори от периода 14-15 век

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: