h1

Журналистика, медии, власт

октомври 6, 2008

В общественото и медийното пространство доста широко се обсъжда темата за изстъпленията на някои държавни структури и опитите им за следене и налагане на страх над средствата за масова информация. Медиите формират общественото мнение, залагат моделите за поведение, могат за един ден да направят един човек любимец на народа, а на следващия да го сринат до абсолютно нищо. Независимо дали човек е в София или село Чал е еднакво подвластен на силата им. Внушенията,които налагат са всеобхватни и е почти невъзможно да се избяга от тях, особено на всеки един представител на обществото, на всеки един член … невъзможно е да си част от него и да избягаш от медията.

Напълно нормално е управниците една държава да искат „масовата информация“ за тях да е добра. В някои по-бели държави го правят с по-нормално държане и с политика, която не съсипва държавата, но явно тук са решили, че за да привлекат тази власт трябва да го направят чрез сила, или поне да накажат несъгласните. Това е доста варварски и глупав подход, който може само да им спечели неприятели сред хората,особено ако медията след това вдигне шум, а това е което правят медиите.

Допълнителен проблем се явява течащата трансформация на журналистиката от налагаща такава, водеща хората за носа,чрез просто представяне на факти – както във вестниците например, и съответно подходяща за изпълняване на нечия политика, към интерактивна и относително независима журналистика, където всеки има възможност да публикува мнение и анализ, и не рядко го правят професионалисти в различни области, и  дори получават широка  гласност. Хора изпатили от дадена порочна практика споделят, все отнякъде изтича „класифицирана“ информация за цялата корумпираност на системата и козните на този или онзи. Неща,от които никоя себеуважаваща се държав ане ще да изпати. Има изявления от типа на това на г-н Президента, че медиите можело да се използват за тъмни цели, един вид „Вярвайте на правителството, щото то мисли за вас и иска да котролира информацията за Вас, а не на онези спекуланти и мошеници дето списват разни лоши за нашето управление неща“

Някой горе го е страх от липсата на контрол върху независимия поток на информация. Все пак е независим,а използването на варварски похвати е само дискредитиращо за използващия го, да не споменаваме и засилващия ефект,който подобно деяние ще причини. А и интерактивния формат за разлика от стария модел медия има  и организационен елемент- възможността за бърза комуникация премахва  характерната за стария тип инертност на масата и прави възможно бързото организирането на протести  и митинги …. все неща,които обикновено не се харесват на управляващите.

Естествено можем да очакваме още подобни случаи и репресивни мерки, но едва ли ще има някакъв ефект освен допълнителна активизация на обществото срещу тях.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: