h1

Протестите

януари 14, 2009

Топ новината за днес – близо 2000 човека се събраха на протест пред народното събрание – студенти, земеделци, лекари, дори майки. Поне още толкова полицаи и жандармеристи имаше там.
И като всяко подобно събитие някой се опита да яхне вълната – разни ултраси замерят полицаите с камъни и бомбички, „провокатори“ предизвикват полицаите… абе протест като протест
Проблема за мен е в това,че има прекалено много полицаи от една страна, и че има много хора, които се опитват да провокират безредици от друга. Идеята е ясна – да стане меле, да забранят протеста, и всичко да се изкара като потъпкване на демокрацията и нарушение на гражданските права за да може още повече хора да излезнат. Медиите и те допринасят за това – повечето новинарски сайтове оставят с впечатлението че е някакъв кошмар. Телевизиите (всъщност Канал 3 и Ретв са основно) и те представят нещата с доста патос. Впечатление прави че големите тв-та изобщо ги няма там – Нито Канал 1,нито Нова, нито Бтв. Безспорно протеста е събитие от много голяма величина, и липсата на отразяване от страна на тези големи медии много сериозно намирисва на информационно затъмнение.
Другото,което прави силно впечатление е липсата на изявени лидери сред протестиращите – никой не се е показал като водач, като организатор. В момента имаме само една недоволна тълпа. Предвид целия „хайп“ около ситуацията и провокациите от разните му тийнейджъри може да се очаква че лидерът тепърва изчаква момента си – може би ще се появи утре или вдруги ден. Ако има протести и хората не са се отказали де.
Другото,което ми направи впечатление са полицаите. Същите тея хора преди няколко седмици също протестираха срещу ниски заплати. А днес са там вън, под дъжд от камъни и сняг, мразени от тълпата, дават извънредна смяна, за която най-вероятно няма да им се плати. Според мен те също трябваше да застанат на страната на протестиращите, да обърнат щитовете срещу парламента. Така на онея вътре наистина ще им стане неприятно. Вместо това полицаите разпръкват хората, заяждат се с тях, тук таме раздават палки и шутове…абе полицейски зверства общо взето… иии показаха се като хрътките на властта.
После как може да се очаква че ще кажеш какво мислиш, как може да се очаква да имаш някакво влияние срещу произвола на власттакато ще ядеш бой…някакси много соц взе да става Е ще следим ситуацията пък ще видим. Само ми е чудно – спонтанен протест ли е всичко, или предварително режисирано с няква конкретна цел. Независимо от отговора, полицейския произвол е почти толкова недопустим,колкото и този на „управляващите“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: