h1

За реализма в ЛАРП

март 5, 2009

boffer

Като човек,който се занимава с исторически възстановки, съм свикнал оръжията,които виждам на „бойното поле” да са реалистични – реалистични пропорции, реалистично тегло и т.н.
Покрай споменатото занимание съм проучвал и доста неща от музеи, книги и къде ли не. Виждал съм истинските образци, които са били ползвани на война.
Друго мое хоби са ролевите игри, и напоследък ЛАРП. Въпреки че de originis ЛАРП-а не търси реализъм в представяне на световете си, аз признавам че се дразня когато видя абсурдни неща, без някакво сносно обяснение. Да ЛАРП е фентъзи, и не се стреми към историческа реконструкция. Но поне за мен основна част за да се получи добре играта, е изграждането на реалистичен свят.

А огромните чукове и мечове,които се отиграват сякаш са 50 килограма, абсурдните като форма и функция брони, ме карат да се чувстват все едно съм в компютърна игра. Не мога да се потопя в атмосферата, да влезна в ролята, очаквам всеки момент, в който ударя някой над главата му да се изпишат точките демидж…

Погледни я само. Яка мацка с лък. Ама по начина по който изглежда все едно се снима за Плейбой. Да изглеждаш по този начин и да се очаква да се биеш…

елфка

Основни вдъхновения за героите от ЛАРП са компютърните игри и фентъзи книгите и филми. Проблемъ е, че те се изработват от хора, които знаят малко или нищо за начина, по който работят или се използват оръжията. Често са роби и на популярни митове, като този за 10-килограмовия меч и доспехите, с които като паднеш и повече не можеш да станеш. А в компютърните игри пък,особено се набляга на огромни оръжия с много ефекти и екипировка и брони,чието използване би било най-малкото неудобно. Но там целта е ефектността, никой не гледа реалистични ли са нещата…което в крайна сметка изиграва лоша шега на ларпаджиите.

Eто тези тук са се справили доста добре
larpers

Пример за добре направени брони и мечове? „Властелинът на пръстените”.
Нищо 100-килограмово, никакви неудобни брони, всичко беше направено достоверно и използваемо. Точно както и трябва да бъде. Исторически развитието на мечовете и броните е имало причини, заради които дадено нещо е направено по точно определен начин. Има причина мечовете да изглеждат по един начин, дадена броня както е и т.н. Хората винаги са търсии практицизъм,и това,което правят да бъде максимално ефективно и удобно. Това са неща,които като че ли се забравят в съвремието. Вместо това се разчита на популярни митове и образи и на собствената фантазия, която, съгласете се, е продукт на съвременната култура и без предварително запознаване трудно ще роди нещо ефективно.
Ще възразиш,че ЛАРП-а е фентъзи, на него не му трябват такива неща. Но както е фентъзи, светът се ръководи от някакви закони на физиката, на химията, на биологията. За да има хора, дървета, трева, мечове и брони, това означава че законите, които важат в него са практически същите, които важат и при нас. И именно тук идва реализмът. Стрелите в реалността много трудно пробиват брони, мечовете не тежат 10 кила, нито броните 100. И това са неща,които всяка една култура,която малко или много воюва ще осъзнае бързо. Резултата визуално едва ли ще е същия, но функциите определено ще са много сходни. За да могат персонажите най-добре да се превъплътят в ролите си, за да може светът да има „истинско” усещане, сякаш наистина съществува, това са неща, на които трябва да бъде обърнато внимание
Моето мнение е, че всеки, които се занимава с ЛАРП, или дори случайно пише фентъзи или рисува, да се замисля защо това,което иска да направи изглежда така. Как то ще се използва, какво го прави такова. Добре е и да попрочита малко повече история, да се поинтересува от оръжията и броните,които са били използвани. Не за да направи същите, за да може тези,които после измисля да са красиви, и най-вече възможни за използване.

ето и нещо,което може да задоволи всяко желание за яка броня:

броня

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: