h1

Операция „Слава“… ВТФ

март 8, 2009

Българите, както и жителите на околните балкански държавици изпитват неописуема обич към националните си и исторически митове, и с удоволствие раждат нови.
В интернет, по разнообразни форуми и сайтове можем да видим много от тях – българите са най-древните на света, българите са създатели на всяка цивилизация, прабългарския лък убива бизон в окото от 300 метра, че дори има и хора,които сериозно твърдят,че българите са уникални генетично, и са извънземни дошли за да издигнат горките земляни.
Докато сред хората подобно нещо е до известна степен допустимо, когато една голяма телевизия започне да излъчва всичките тея глупости вече имаме проблем. А с „операция „Слава““ bTV правят точно това.
Направих грешката да гледам два епизода и останах изумен. Толкова много глупости на едно място може да се намери само в краен националистически сайт.
Имаше фрапантни изказвания(при това от хора,които се пишат за историци), че дори китайските и японските бойни изкуства са по произход български, а сложносъставния лък е „калашника на средновековието“. И това е само малка част от изцепките, примесени с патосни патриотични речи. Изкараха дори багатурец облечен по-зле от средния ларпаджия и представиха че възстановява прабългарин…
Това предаване е може би най-добрия пример за чалга-история – неверни и непроверени историйки, които да чешат нечие наранено самочувствие и да подтикват към отдавна клишираното тупане в гърдите с възклицание „Булгар, булгар!“

Advertisements

5 Коментари

 1. И аз го гледах това предаване, и мислех да те питам за твоето мнение.
  Съвпада с моето. Останах изумен от невероятния български лък /калашника на древността/ както го наричаха в предаването. Вярно ли е това за далекбойността му. Споменаха близо хиляда метра.


 2. Ами да вярна е тази случка. С посланика на турция в Лондон. Но става въпрос за олекотена стрела предназначена за такива изстрели. А и това е разстояние на което може да прелети стрелата, а не боеефективно разстояние. Второто е някъде около 200-220м максимум.


 3. Дет се казва – Благодаря за инфото.


 4. Ти нищо не знаеш. По първа даваха как българите са толкова древни, че веднъж решили да нападнат Китай. Обаче китайците, тяхната майка, почнали да строят великата китайска стена. Нашите дочули и юруш да превземат империята, ама пусто чудо понеже българските са най-хубавите жени на света, а българите най-учмните мъже, две години се помайвали по жените на работниците по стената. Китайците завършили стената (оевидно за 2 години) и тъй българите останали с пръст в… Да, де.

  Това Стефан Цанев го каза, а на него му го казал един пиян унгарец. Няма как да не е вярно.


 5. Със сигурност. Не съм се и съмнявал, че някой ще изкара и китайската стена наше дело…Чак е отчайващо докъде могат да стигнат някои хора

  Поздрави:ГилВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: