h1

Образувателно

март 30, 2009

В едно форумче ми пратиха линк към поредната аособено забавна петиция в бг-петишън –
цък
Не толкова темата на петицията, а редица събития, които ми се случват напоследък ме подтикнаха да напиша този пост. Тя просто изигра ролята на катализатор да споделя мнението си за образованието.
На кракто: куца много!
На дълго:

Проблема не е в това, че някои предмети са ограничени до един-два класа, проблема е цялостен – в самата система.
Очевидно е че тя е изградена от некомпетентни хора, с връзки и желание за парички. Преодавания материал изобщо не е съобразен с възможностите на учениците. Често е излишно усложнен до немай къде – например в трети клас учат с подробности за Търновската конституция, как функционирала тогавашната монархия, при това с подробности!!! В останалите случаи, пък, информацията е много назад от съвременните открития, или е писана от някой,който е защитавал доктората си в СССР.
Липсата на някаква концепция в образованието води до хаос и в крайна сметка до никакъв положителен ефект. Учениците не могат да разберат смисъла, нямат концепция за развитие. Не разбират „защо?’. А скучният и сложен материал създават скука и досада. Като прибавим и древните преподавателски методи, чудно ли е че половината ученици са асоциални хулиганчета и потенциални голфаджии и пълни профани.
Възпитателната функция също липсва – няма примери за поведение, освен отрицателни такива. Въздигането в култ на образа на гангстера изобщо не помага. А при много от децата съвсем буквално липсва каквото и да е възпитание. И понеже учителите нямат какво да направят, настава произвол.
В крайна сметка, резултата е един профанизиран и инертен народ. Нация от голфаджии и селски бекове, без никакъв интерес освен първичното консуматорство, без никакви идеи отвъд желанието да се напие и да изчука някоя кучка. А такива хора се управляват лесно – всички са големи далавераджии и големи гангстери,на които по-големите такива ( в лицето на управляващите) са само пример за подражание. О, и неспособността им да мислят и анализират висчко отвъд елемнтарната селска хитрост ги прави изключително удобни за манипулиране. Или както казва един от професорите ми: „Чака ни една огромна бобма със закъснител – само тея хора да се доберат до властта и ни е спукана работата!“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: