h1

Съботен тъмновечерник, или защо си седях на светло

март 30, 2009

Честно казано, тая кампания „часът на Земята“ е рядко тъпа идея. Не знам инициаторите какво са очаквали, ама е абсолютно безсмилсена за официално обявените и цели.
Някакси с един час тъмнина да спестим енергия? Ами тя така или иначе си се произвежда, да не говорим, че дори не може да компенсира и половината лампички дето светят по коледа.
Другия аспект на кампанията беше символичния – да покажеш, че си съпричастен и ти пука за околната среда…или пък да накараш някой да се замисли.

Това отново е тотален fail. Просто е доста лицемерно да си хвърляш боклука през терасата, да си пълен простак, обаче да си спреш лампата в 8.
А и да накараш хората да се замислят?
Човешкият ум просто не действа така. Никой няма да се замисли. Напротив – точно обратното – обикновения средностатистически човек ще реши че прави нещо. Че е направил достатъчно. И цялата кампания няма да е нещо повече от нещо любопитно вместено в новините в 19:30. Под целия поток от информация, всичко ще е пренебрегнато и забравено до няколко дни.
Това от което има смисъл са мерки, предприети на политическо и глобално ниво, от хора, които имат власт да го сторят. Това, което е нужно да се прекратят поитическите игри и обичайния лаком бизнес и да се насочат усилия към развитие на подходящите технологии и интегрирането им(нещо,което така или иначе се случва, но може и доста по-бързо), могат да се насочат ресурси към страни от Третия свят примерно и какво ли още не. Спирането на светлините за половин-един час е само самозалъгване, извинение, за тези,които не искат да предприемат нищо сериозно. А обикновения човек се връзва…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: