h1

За прабългарите и кожите…или малко хаотично за митовете в историята

март 31, 2009

Образът на Средновековието у повечето хора е доста стереотипен, особено що се отнася до българите – винаги са облечени с разни пухкави кожички и кожени неща, ама са много големи войни и носят мечове по 20 кила. За сметка на това имат и лъкове,които убиват бизон в окото от 300 метра….и прочие подобни глупости. Имали са и най-съвършеното бойно изкуство, и още какво ли не..първи сме в света по всичко.
Някои хора дори си изкарват сериозни дивиденти от клиширания образ на прабългарите, при това сериозно.
За това, хора, когато видите клоун с кожена шапцица, гащите на дядо си и кръгъл щит с IYI на него и грубо изрязано парче ламарина знайте – Това НЕ СА българи. Това са клоуни,които не отбират нищо от историята. НО вместо да соля и да хлебя нека обясня защо:

Първо и много важно – няма борни от кожа никъде през средновековието! Не се носят. Просто не вършат работа. Всичко е желязо… и парадоксално на пръв поглед – плат.
Забравете кожените шлемове и шапчици, просто няма никакви данни че са се ползвали.
През първото българско царство броните са предимно плетени ризници, ламелари, люспести доспехи ( но не като онея дебили на Хан Аспарух с плочки метър на два…оргиналните са около 2 на 5 сантиметра примерно). И гамбезони – дреха от много пластове плат, която върши доста добра работа рещи сечени, а и срещу стрели

И едно ламеларче в близък план:

Шлемовете са всичко, но не и кожени…всъщност са метални. Но не са онези конични извращения с конска опашка на върха. Изобщо няма данни някога да се е ползвало нещо подобно някога.
Онея татарски шапчици с пухкавата кожа по края също нямат нищичко общо с българите, а са резултат от любимата на историците по социалистическо теза,че прабългарите са някакъв еквивалент на монголите.
А Облеклото – пухкавите кожи отново са артистическа интерпретация и рядко се срещат в изображенията от периода. Както и кожените дрехи междувпрочем. Почти всичко са туники и дрехи от плат. Обикновен плат. И любимото ми – панталоните – Драги читателю, може да звучи шокиращо малко, но през средновековието не са носили панталони като нашите. „Компановката“ на краката е била от чифт долни бели гащи,за които се завръзват чифт крачоли:

И това е мода внесена, както се смята от източните народи…сред които сме и ние май…
Юрти и други подобни са абсурдни, никъде нямаме и едничко изображение на нещо подобно, нито сведение. Но пък имаме шатри.

Друго много любимо клише е теглото на мечовете и доспехите. Първото най-често се споменава във връзка с да речем меча на едикойси, дето тежи 15 кила, или огромните рицарски мечове, дето се иска да си истински добитък за да ги размахваш… Е това са си само и единствено митове.
Средното тегло на меч за една ръка е около 1кило, Дългия меч(или меч за ръка и половина,както го наричаме тея дето се правим че разбираме от тея неща) е около килограм и половина(!), а големите двуръчни мечове(които нямат нищо общо със средновековието,а са ренесансови оръжия) около 3 килограма. Доспехите пък, най-често ги спрягат за битката при Одрин,където смелите българи сваляли рицарите на земята и те видиш ли били безпомощни като костенурки.
Това е пълен булшит дето се вика. Средното тегло на комплект пълна броня е около 20-на килограма

( тоест по-малко от това,което носят съвременните войници), при това разпределено по тялото…
Eй тука може да се убедите

Но тези рицари са доста късни в сравнение с Одрин. Одринските пичове са изглеждали така( с малко по-различни шлемове:

Както виждаме, облечени са с ризница…което ще рече че са отново леки и доста подвижни, и ако свалиш такъв от коня никак няма да е доволен и ще държи да ти го покаже.

В заключение: Средновековните хора не са полуголи варвари. Обличали са се и са се бронирали доста добре. Не са били по-малко умни или нецивилизовани от теб и мен. И отново обратно на популярното мнение са се къпели и поддържали добра хигиена… и всичко което правят се отличава с ефективността и прагматизма си. За това когато видиш няколко полуголи и опасани с кожи…люде… да претендират че представят нещо средновековно…замисли се защо точно така са облечени и представят ли епохата адекватно. Може и да ги попиташ защо така. Ако тръгнат да ти говрят с блясък в очите за „прабългарите са най-добрите, това на древните българи, онова на древните българи“ ….ами знай че едва ли отбират нещо от средновековие.
Или пък еквивалентите им в интернет – тях ще ги познаеш най вече по IYI-тата пред никовете, или никове свързани с най-древните ни предци, и някой които нямат много общо с тях. Те са винаги настроени да търсят конспирация в историята, неоправдаване на великата ни нация, и какво ли още не, само и само да сме по-древни и по-големи от всички. Препоръчително поведение е да ги избягвате, освен ако не обичате да се забвлявате като се гаврите с убежденията на хората

Edit: Всъщност, оказа се че има намерена каменна фигурка на Юрта, както научих на скоро – т.е. все пак е възможно и да са се ползвали юрти.(2.10.2009)

Advertisements

13 Коментари

 1. Здрасти! Ти си и в БС, нали? Хубава статия. Обаче пишеш за бронята в Западна Европа, което не мисля, че е много коректно. Не виждам какво кощунствено има в тази идея, срещу която си тръгнал на кръстоносен поход. Мисля, че по-правилно е за ПБЦ да видим какво носят степните народи (като тук не искам да се натоварваме със спорове от типа сармати/тюрки ли са българите). А за ВБЦ не мисля, че в армията въобще има нещо по-различно от ромейската. Та при нея се използва и кливанион, който може да съдържа кожа, наред с халчести или люспести ризници.


 2. Здрасти. Да пиша от време на време там.
  А иначе статията стана малко хаотична, защото се опитах да засегна прекалено обширни и различни теми, и да спомена както западна Европа така и нашите земи.
  До колкото ми е известно степните народи носят основно ризници и ламеларни доспехи. А за кливаниона – да може и да съдържа и кожа…както и гамбезона между впрочем, но това не значи че доспеха е кожен,или че са носени изцяло кожени доспехи. Доколкото ми е известно няма изобщо данни за последното.
  А иначе съм и асолютно съгласен за ВБЦ и ромеите. Възможно е и да е имало някакъв обмен със запада, но ми е известно само за косвени данни(и по конкретно някакъв документ, мисля на Стефан Душан,който забранява търговията с оръжие с България), и това така или иначе не изключва ромеите и не пречи да сме същите,а и изобщо не е достатъчно да се заключи че сме имали нещо западно
  Благодаря за коментара и поздрави!


 3. Митовете са много и трябва да се разобличат. Давай само така 🙂


 4. hubava statiika :);)


 5. :D:D:D


 6. Братле,съгласен съм,че трябва да се оборват митовете в историята,ама за много от митовете,които ти се опитваш да обориш има доказателства в изворите.За тежките рицарски брони със сигурност-дори 20 кг,както твърди ти,не са никак малко.Ако ги поносиш 2 часа при 30 градуса температура определено ще се безпомощен като костенурка.Освен това има сведения как са качвали рицарите на конете с приспособления,подобни на кранове и т.н. и т.н.Един двурък меч няма как да тежи 1кг.,при положение,че най-обикновен сатър тежи поне половин кг…


 7. Ами всъщност…носил съм и не съм безпомощен като костенурка.
  Съвременните пехотинки носят повече като влизат в бой, а и тея 20 килограма са разпределени по тялото…
  ЗА двуръчния меч – 1 кг, не кило и половина до две и половина. Поразстърси се из музеи и т.н. за характеристиките и ще видиш
  А можеш да погледнеш и тук:
  Albion-swords.com


 8. Димитре, хората за които говорим са се упажнявали от 8 годишни да въртят оръжие, да яздят и то с гореспоменатите 20 кг.
  Нали разбираш, че иначе са нямали никакъв шанс в битка.


 9. ami viz sa qko e ama ima svoite si propuski,ebavam se we gotino e !!! 😀


 10. Това което казваш за „гащите“, важи за ВБЦ, за ПБЦ не е така. Иначе статията е добра.


 11. Димитър каза: има сведения как са качвали рицарите на конете с приспособления,подобни на кранове и т.н…. Да но това се е случвало на турнирите където броните са съвсем различни от тези за война + стремената на рицаря са толко ниско че той буквално е прав на коня именно за тази цел са тези съоръжения а не че пича се е накачулил с 80 кила броня защото така освен да улесни противникът си друг ефект няма да постигне… таа толко от мен.


 12. до гил галад на стенописа „Българи езичници колят гръцки-християни обявени за мъченици – рисунка от Менеология на Васил 2“ единият носи подобен калпак с пухкавко а иначе червените много глупости сътвориха типичен пример е „Статуята на Хан Крум“ на римската стена в София там е брутално…


 13. Пичове, няма никакви сведения за кранове, това е измишльотина на Марк Твен :€. Дори и турнирната броня не е била чак толкова безумно тежка, макар понякога да е достигала 50 кг – и отново, разпределени по цялото тяло. От друга страна, една тежко-бронирана българска конница през 12-ти век най-вероятно е носела също горе-долу толкова – все пак една ризница е около 12 кила, добави гамбезон – 4-5 кг, шлем, оръжие, и пак отиват на 20 г.Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: