h1

Малко за паранормалното

октомври 19, 2009

Лонганлон както винаги успява да предизвика бурни дискусии с постовете си. Конкретния повод е ето този му пост за Ванга…и отношението му към „паранормалното” в частност.

Със самата старица аз няма да се занимавам,а ще обърна внимание на въпросното „паранормално”, в лицето на психичните паранормални явления – четене на мисли, чудедйни изцеления, излизане от тялото, предсказване на бъдещето и т.н.
Но първо няколко думи за това как работи науката. Научният подход е силно основан на доказателства – т.е. всяка теза трябва да е силно подкрепена. И ако се окаже, че няма доказателства,които я подкрепят, това не означава автоматично, че противополжната и е вярна. Означава просто, че тази която тестваме в момента не е добре подплатена. Проблема е, че хората като цяло никак не обичат неясни неща. За това и малко трудно възприемат неща като „не знаем”, „няма данни” и т.н. и предпочитат да формират по-твърда, но и ясна позиция.
С паранормалното тея неща са още по-валидни, защото е тема, която изключително много занимава хората още отпреди да се научат да белят банани, и защото е тема, по която се пишат тонове и тонове откровени глупости ( мисля си че наполовина ще намалим изсичането на тропическите гори,ако се ореже тъпата езотерична литература).
Човек е любопитно същество, склонно да търси мистериозното и интересното, за това и вярата в паранормалното е един много силен самоподхранващ се конструкт. И наличието на неща,които хората не разбират или не искат да разберат, за които да е необходимо специално да вложат усилия за да се образоват по темата. А и неизменно личностната му важност се повишава в компания,когато се окаже че изведнъж има някакви тайни мистериозни знания в 2 посред нощ,когато пиенето е на свършване и е дошъл момента за сериозните дискусии…
Не ми се занимава с подробно изследване на проблема от психологична гледна точка,защото ще трябва яко да задълбая в поне пет-шест различни школи с по н автора.
Препоръчвам все пак заинтересованите да се занимаят с Юнг, Маслоу и Гроф на първо време поне, като по-популярни автори,които ги има издадени на български.
Иначе по проблемтаиката са провеждани доста и различни изследвания по повода (всъщност доста опростена версия,с изрязан целия научен подход, на някои от тях имаше в онова предаване „Ясновидци”) , но резултатите от тях са спорни и не успяват да докажат наличието на споменатите явления, но не успяват да докажат и че не съществуват.
А това,че е описано едно явление – било то три пъти поред да познаеш 52-те карти или квото и да е, това още далеч не означава че причината е „паранормална” и екстрасензорна. Много е вероятно една огромна част от тези неща да се дължи на механизми,които не разбираме добре, но да са нещо напълно нормално, или дори да става въпрос за най-обикновена случайност.
Та в заключение (понеже рязко ме домързя):
– Липсата на доказателства за дадено явление, не означава че то не съществува

– Това че нямаме доказателства за паранормалното не означава че ги няма, но не означава и че ги има, означава само че не знаем…

– Наличието на дадено ялвение, не значи че обяснението за него е вярно

– И от последното – ако излезне документирано и 100% доказуемо наличие на, примерно, на четене на мисли”, това далеч не означава, че причината е паранормална

– Ако някой дойде и ви каже че е пророк и вижда бъдещето, не го пращайте веднага на психиатър – дайте му възможност да се докаже.

Advertisements

2 Коментари

  1. най-много ме дразни позиция като на asktisho – „аз съм умен, образован, логичен човек, но понеже баба Ванга „позна“ името на леля ми, това е доказателство, че е ясновидка“…


  2. Определено – но май е доста разпространено явление… бих добавил към изречението ти описващо позицията „… и съм гледал The greatest secret и Zeitgeist,там всичко го обясняват научно“.Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: